مبتلایان آلزایمر مستعد ابتلا به کرونا هستند
کاهش شنوایی، خطر زوال عقل را بیشتر میکند
بعضی از محققان، ژنها را در ابتلا به این بیماری موثر میدانند و بعضی دیگر میگویند سبک زندگی مخرب، دلیل اصلی نابود شدن مغز است. زوال عقل یا آلزایمر، این روزها بیشتر از هر زمانی آدمها را از پا در میآورد و به باور محققان، هنوز هم میتوان با ایجاد تغییراتی ساده در زندگی، از این بیماری دور ماند.
به یاد گرفتن ادامه دهید. نگذارید مغزتان فرصت یاد گرفتن را از دست بدهد. محققان میگویند کسانی که همیشه در حال یادگیری هستند، مهارتهای شناختی بالاتری دارند و احتمال دچارشدنشان به زوال عقل کمتر است.
مراقب گوشهایتان باشید
با توجه به بررسیهای انجام شده، کاهش شنوایی، خطر زوال عقل را بیشتر میکند. بهگفته محققان، کسانی که با مشکلات شنوایی درگیر هستند، بهجای ساختن با این مسئله، بهتر است از ابزارهایی مثل سمعک استفاده کنند تا مغزشان هم مثل گوشهایشان کمتوان نشود.
فشارخونتان را پایین بیاورید
فشارخون بالا و آلزایمر ارتباط مستقیمی با هم دارند. بالا بودن سطح فشارخون، نه تنها سلامت قلب را تهدید میکند، بلکه به مغز هم آسیبهای جدی وارد میکند.
قند خونتان را کنترل کنید
بالا بودن سطح قندخون و کنترل نکردن دیابت، میتواند مغز را ناتوان کند. اگر به این بیماری دچار هستید، با وسواس رژیم غذاییتان را اصلاح کنید و درمانهای دارویی را جدی بگیرید.
وزن کم کنید
هرچه وزنتان بالاتر باشد، مغزتان بیشتر در معرض خطر نابودی قرار میگیرد. کاهش وزن و تحرک بیشتر، به حفظ سلامت قلب کمک کرده و خطر ابتلا به آلزایمر را کمتر میکند.
با افسردگی بجنگید
حفظ سلامت روان و درمان اختلالات اضطرابی، کمک بزرگی به سالم ماندن مغز میکند. محققان میگویند، کسانی که با اضطراب مزمن و افسردگی درگیر هستند، بیشتر دچار زوال عقل میشوند.مغزتان را کوک کنید
۱۰ عامل قابل کنترل ابتلا به دمانس
آلزایمر فرهنگی
تحقیقات، عوامل خطر بسیاری را در ارتباط با دمانس شناسایی کردهاند که البته امکان تغییر همه آنها وجود ندارد.
به گزارش ایسنا، از عوامل مهم ابتلا به این بیماری بالارفتن سن است که نمیتوان آن را متوقف کرد. با این حال امکان تغییر عواملی که بر روند ابتلا تاثیر میگذارند، وجود دارد.
فعالیت بدنی
فعال نگه داشتن بدن در سلامت مغز و قلب نقش مهمی دارد. تحقیقات نشان میدهد ورزش و فعالیت بدنی منظم در افراد میانسال و سالمند در بهبود تفکر و حافظه و همچنین کاهش خطر ابتلا به دمانس نقش موثری دارد. بنابراین سعی کنید روزانه حداقل به مدت ۳۰ دقیقه و یا پنج بار در هفته به فعالیت بدنی مانند پیادهروی با سرعت متوسط یا سریع و یا دوچرخه سواری بپردازید. باید آنقدر تلاش کنید تا ضربان قلب بالا برود و تعریق حاصل شود.
فشار خون بالا
فشار خون بالا در میانسالی به طور قابل توجهی احتمال ابتلا به دمانس را در سالمندی افزایش میدهد. توصیه میشود افراد بالای ۴۰ سال به طور منظم فشار خون خود را کنترل کنند و تحت نظر و معاینه پزشک قرار گیرند.
دیابت یا بیماری قند
ارتباط زیادی بین دیابت نوع دو و خطر ابتلا به دمانس وجود دارد. میتوانید روشهایی را دنبال کنید تا خطر ابتلا به بیماری قند را کاهش دهید مانند حفظ وزن مناسب با تغذیه سالم که دارای مقدار قند پایین باشد.
مصرف دخانیات
کشیدن سیگار اثرات بسیار مخربی بر روی قلب، ریهها و رگهای خونی به ویژه عروق مغز دارد. تحقیقات نشان میدهد، احتمال دارد افراد سیگاری ۵۰ درصد بیشتر از افرادی که هرگز سیگار نکشیدهاند به دمانس مبتلا شوند. خطر ابتلا به دمانس میتواند به طور قابل ملاحظهای با ترک سیگار کاهش یابد. چنانچه مایل به ترک سیگار هستید به کلینیکهای ترک سیگار و دخانیات یا مراکز وابسته به تامین اجتماعی و خدمات درمانی مراجعه کنید.
تغذیه
تغذیه نامناسب میتواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله دمانس را افزایش دهد. تغذیه سالم و متعادل به فرد کمک میکند تا از وزن طبیعی برخوردار شود و همچنین احتمال ابتلا به بیماریهایی از قبیل فشار خون بالا و ناراحتیهای قلبی که هر دو از عوامل خطر ابتلا به دمانس هستند را کاهش دهد.
مصرف بیشتر ماهیها، میوه و سبزیجات، غلات مانند نان سبوسدار، روغن زیتون و استفاده کمتر از گوشت قرمز و شیرینیجات خطر ابتلا به دمانس را کاهش میدهد. جهت کاهش وزن و کسب برنامه تغذیه مناسب میتوانید به مراکز رژیم درمانی و درمان چاقی مراجعه کنید.
فعالیتهای ذهنی
تحقیقات نشان میدهد افرادی که در فعالیتهای "محرک مغز" مانند مطالعه فراگیری موضوعات جدید و بازیهای فکری مانند چیدن پازل شرکت میکنند در مقایسه با افرادی که به این گونه فعالیتها نمیپردازند، احتمال دارد کمتر به دمانس مبتلا شوند. به نظر میآید، فعالیتهای ذهنی، توانایی مغز را برای مقابله و جبران آسیبهای فیزیکی افزایش میدهد؛ یعنی فرد مبتلا به دمانسی که اغلب فعالیت ذهنی دارد، میتواند مقدار آسیب بیشتری را قبل از شناسایی علائم دمانس تحمل کند. داشتن چند سرگرمی، یادگیری مهارتهای جدید میتواند مغز شما را به چالش کشیده و فعال نگه دارد.
افسردگی
افراد مبتلا به افسردگی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دمانس قرار دارند. اگر علائم افسردگی را تجربه میکنید هر چه زودتر با مراجعه به روانشناس یا روانپزشک جهت درمان اقدام کنید.
مصرف الکل
نوشیدن روزمره الکل خطر ابتلا به انواع مختلف دمانس مانند بیماری آلزایمر و دمانس عروقی را افزایش میدهد.
کلسترول
شواهد نشان میدهد کلسترول بالا در میانسالی خطر ابتلا به دمانس در سالمندی را افزایش میدهد. افراد بالای ۴۰ سال بهتر است کلسترول خود را آزمایش کنند و در وضعیت مطلوب نگه دارند. اگر میزان کلسترول خونتان بالا است حتما به پزشک مراجعه کنید.
چاقی مفرط
چاقی خطر ابتلا به دمانس را مانند فشار خون بالا و بیماری قند افزایش میدهد. افرادی که در میانسالی چاق هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دمانس قرار دارند. تغذیه سالم و ورزش منظم از چاقی مفرط جلوگیری میکند و حتی در بعضی موارد باعث کاهش وزن نیز میشود.
اهمیت تشخیص زود هنگام بیماری آلزایمر
آخرین گزارش انجمن جهانی آلزایمر درسال2015
مقدمه:
انجمن جهانی آلزایمر، با روش بازنگری منظم، گزارش جهانی ۲۰۱۵ شامل پیش بینی های جدید درمورد آمار شیوع و هزینه جهانی بیماری می شود را منتشر کرده است. همچنین، این گزارش روندمنفی ومثبت شواهدآمار شیوع بیماری را بررسی کرده است.
درحال حاضرحدود ۹۰۰ میلیون نفر بالای سن ۶۰ سال در جهان زندگی می کنند.
پیش بینی می شود بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۵۰، شمار افراد سالمند درجهان رشد خواهد داشت که%۵۶ در کشورهای ثروتمند،%۱۳۸ کشورهای با درآمد متوسط بالا، ۱۸۵% کشور های با درآمد متوسط پایین و%۲۳۹ کشورهای با درآمد کم، را شامل می شود. که افزایش امید به زندگی رشد این ارقام راتسریع می نماید واین افزایش، به شیوع بیماری های مزمن مانند دمانس ارتباط دارد.
شیوع دمانس در جهان
تخمین زده می شود که8/46 میلیون نفر درسال ۲۰۱۵در جهان با دمانس زندگی می کنند. که این رقم هر۲۰ سال، دو برابرمی شود، بطوری که درسال۲۰۳۰ به 7/74 میلیون نفر و درسال۲۰۵۰ به5/131 بالغ خواهد شد. پیش بینی جدید %۱۳ – %۱۲ بیشتر از پیش بینی گزارش انجمن جهانی در سال ۲۰۰۹ است.
پیش بینی آمارمنطقه ای دمانس برای ۶۰ سال به بالا بین 6/4 % در اروپای مرکزی تا 7/8 % در شمال آفریقا وخاور میانه قرار دارد و آماربرای دیگر نقاط بین 6/5 % تا 6/7 % برآورد می شود. درمقایسه با پیش بینی های گزارش ۲۰۰۹، برآورد جدید برای آسیای شرقی و آفریقا افزایش نشان می دهد.
براساس طبقه بندی جاری بانک جهانی، %۵۸ افراد مبتلا به دمانس در کشورهای با درآمد کم ومتوسط زندگی می کنندو پیش بینی می شود که این آمارتا سال ۳۰ ۲۰ به %۶۳ و تا سال ۲۰۵۰ به %۶۸ برسد.
میزان شیوع دمانس در جهان
پیش بینی ما برای سال ۲۰۱۵ بیش از ۹/۹ میلیون نفر درسال است به این معنی که هر2/3 ثانیه یک نفر درجهان به دمانس مبتلا می شود. این رقم%۳۰ از پیش بینی ما در سال۲۰۱۰ و همچنین گزارش۲۰۱۲ سازمان بهداشت جهانی باموضوع”دمانس اولویت جهانی” بیشتر است.
آمارجدید پراکندگی منطقه ای ابتلاء به دمانس 9/4 میلیون نفر در آسیا(%۴۹ کل )، 5/2 میلیون در اروپا (%۲۵کل)، 7/1 میلیون در قاره امریکا (%۱۸کل) و 08/. میلیون در آفریقا ( %۸کل) محاسبه شده است. در مقایسه با برآورد های۲۰۱۲، این ارقام افزایش نسبی شیوع را درآسیا، قاره امریکا و آفریقا نشان می دهد درحالیکه در اروپا شیوع کاهش داشته است.
شیوع دمانس با افزایش سن بطور تصاعدی بالا می رود و با هر 3/6 سال افزایش سن بین 9/3 سال در هر ۱۰۰۰ نفر، (سن ۶۴-۶۰ سال)و بالای 90 سال تا 8/104 در هر ۱۰۰۰ نفر، یعنی ابتلای به بیماری دو برابر افزایش می یابد.
هزینه دمانس در جهان
برای محاسبه هزینه اجتماعی، اقتصادی دمانس در گزارش ۲۰۱۵ از همان رویکرد گزارش جهانی ۲۰۱۰ استفاده شده است. به این معنا که برای هر کشور هزینه یک فرد مبتلا محاسبه و بر تعداد افرادی که تخمین زده می شود در ان کشور با دمانس زندگی می کنند ضرب می شود. هزینه برای هر نفربه سه بخش تقسیم می شود: هزینه های مستقیم پزشکی، هزینه های مستقیم مراقبت اجتماعی (هزینه های مراقبت حرفه ای، خانه های سالمند ی ومراکز مراقبتی ) و هزینه های مراقبت غیر حرفه ای.
در سال ۲۰۱۵، هزینه های جهانی دمانس از ۶۰۴ میلیارد دلار به ۸۱۸ میلیارد دلار یعنی 4/35% افزایش داشته است. برآورد اخیر ما ۸۱۸ میلیارد دلارنشانگر 09/1% تولید ناخالص جهانی و از برآورد سال ۲۰۱۰ ما 1/1% بیشتر است. اگر هزینه های مراقبت غیر حرفه ای را در نظر نگیریم، کل هزینه های مستقیم شامل 65/. % تولید نا خالص جهانی می شود. برآورد هزینه ها برای همه نقاط جهان بخصو ص در آفریقا و شرق آسیا ( به دلیل افزایش شیوع) افزایش نشان می دهد.
هزینه های سه بخش (هزینه های مستقیم پزشکی، مراقبت حرفه ای و غیر حرفه ای) تغییر چشمگیری نداشته است. هزینه های مستقیم پزشکی تقریبا %۲۰ هزینه های جهانی دمانس، هزینه های مستقیم مراقبت اجتماعی و هزینه های مراقبت غیر حرفه ای هر کدام به تنهایی حدود %۴۰ را تشکیل می دهند. بیشترین مراقبت غیر حرفه ای در مناطق آفریقا و کمترین درامریکا ی شمالی، اروپای غربی و بخش هائی ازامریکای جنوبی و بالعکس کمترین هزینه برای مراقبت حرفه ای در آفریقا است.
روند شیوع و میزان شیوع دمانس در جهان
در حال حاضر، بیشتر پیش بینی های آینده شیوع دمانس حاکی از آنست که تغییری در روند سن و یا جنسیت خاصی ایجاد نخواهد شد فقط جمیعت سالمندی است که موجب این افزایش می شود. می توان گفت که شیوع هر بیماری نتیجه میزان بروز و میانگین زمان بیماری است. هرتغییر دریک یا هر دوی این شاخص ها می تواند منتج به تغییراتی در سن شیوع شد.
نباید انتظار داشت که روند در تمام نقاط جهان حتی در یک کشور یکنواخت باشد. روند تغییرات در میزان ابتلاء به بیماری های قلبی، عروقی ، چاقی، قند و سرطان این تجربه را به دست داده است. بهبود بهداشت عمومی، دسترسی به خدمات بهداشتی، تقویت نظام های بهداشتی و خدماتی برای غربالگری، درمان و کنترل می تواند موجب تغییرات قابل ملاحظه ای در روند ابتلاء بیماری های مزمن شود.
نتایج مطالعات فعلی (بیشتر آنها در کشورهای ثروتمند انجام شده) متناقض است و به همین دلیل نمیتوان به یک نتیجه گیری محکم دست یافت. تحقیقاتی که از روش های یکنواخت برای برآورد شیوع دمانس، میزان بروز و مرگ و میر در دراز مدت استفاده می کنند ارزشمند هستند و باید به آنها بیشتر توجه داشت .
پیشنهادات
در این گزارش پیشنهادات انجمن جهانی آلزایمر عبارتند از: کاهش علائم خطر دمانس با اهداف و شاخص های مشخص باید در اولویت کار سازمان بهداشت جهانی قرار گیرد، افزایش سرمایه گذاری در تحقیقات دمانس با در نظر گرفتن هزینه های اجتماعی آن و این سرمایه گذاری باید به طور مساوی در بخش های درمان، پیشگیری، مراقبت و بهبود اعمال شود. تحقیقات اپیدمیولوژی درآسیای مرکزی، اروپای شرقی، جنوب آمریکای جنوبی، آفریقای شرقی و جنوب صحرای آفریقا بسیار پراکنده بوده است.
انجمن جهانی آلزایمر از تمام کشور های جهان می خواهد تا راهکار کشورهای جی ۷ ” مقابله با دمانس ” و راهکار سازمان بهداشت جهانی ” اقدامات جهانی برای مبارزه با دمانس ” را اجرایی کنند.